‘蝕-nibble, erosion, eclipse’ is extended until 31 October

Photos courtesy of Peter Zhou

Chen I-Yen’s Resting, Roaming, In the Center of the Earth. Photo courtesy of Peter Zhou.

We had a few programs on for the Melbourne Fringe Festival this year, but our Contemporary Gallery’s inaugural exhibition 蝕-nibble, erosion, eclipse undeniably stole the show. It not only opened to a sizeable crowd on its opening night, but also had a largely successful run throughout the festival. So much so that it was nominated for the Fringe Visual Art Award. We’re pleased to announce that the show will go on – at least, until October 31.

Yang Yan's Teeth Statement. Photo courtesy of Peter Zhou.

Yang Yan’s Teeth Statement. Photo courtesy of Peter Zhou.

Produced by the Chinese Museum,  is the result of three artists’ exploration of just one Chinese character – 蝕 (Shí) – and the meanings, feelings and phenomenon behind it. What is usually used in reference to an eclipse, or erosion, becomes something more intangible, speaking to the realm of dreams, memories, journeys, and desire.

The three artists (Zheng Tian-Shu, Chen I-Yen and Yang Yan) combined their respective practices to form an interdisiplinary exhibition featuring ceramic and pottery, video, painting and installation. It’s as conceptual as it is tactile; many of the works on display require engagement beyond the visual. In the case of Chen’s pottery (intact or otherwise), or Yang’s clay teeth, touch becomes particularly crucial to the experience, adding to (or perhaps disrupting) the contemplative nature of the exhibition. As part of the program, the artists led a sensory tour for the vision-impaired, guiding them through the exhibition with a mixture of audio descriptions, scents and touch.

Entry to the exhibition is free with museum entry (Adults $10; Concession $8.50; Family $24.50). The Chinese Museum is 7 days a week, from 10am – 4pm.